Fedeztetési idő meghatározása

A szuka kutyák első tüzelése általában 6-10 hónapos korukban következik be, azonban az ivarérettség nem azonos a tenyészérettséggel. Ebben a korban még a szuka szervezete sincs teljesen kifejlődve, így a vemhesség jelentősen megterhelné a kutya szervezetét. A tenyésztésbe vétel ideális időpontja a harmadik, negyedik tüzelésre tehető.

A fedeztetés optimális ideje a tüzelés megkezdésétől számított 9.-13. nap között van, ilyenkor a szukák már elfogadják a kanokat, a véres hüvelyváladék mennyisége csökken, színe egyre inkább átlátszóvá válik.

Ezek a tünetek azonban nem mindig megbízhatóak és tenyészállatok esetén, amikor a kutyák komoly távolságokat is megtesznek az ideális párosítás érdekében, fontos egy megbízhatóbb módszer a fedeztetés ideális időpontjának meghatározására.

A gyakorlatban ez a szuka klinikai hüvelycitológiai vizsgálatán és a vér progeszteron koncentráció (P4) mérésén alapszik, melyet a tüzelés 7.-8. napján célszerű először elvégeztetni ill. az eredmények birtokában szükség esetén ismételni.

A ciklus diagnosztika további felhasználási területe a meddőségek kivizsgálása.

Rendelőmben mind a hüvelykenet mikroszkópos vizsgálata, mind a progeszteron szint mérés (Lab Analyse Vet készülékkel) biztosított.