Ivartalanítás, vemhesség megszakítás

A kutyák és macskák számára egy természetes folyamat a fialás és az alom felnevelése, azonban tévhit hogy az állatok egészségügyi állapotát kedvezőtlenül befolyásolja, ha egyszer sem fial életében. A fialás elkerülésére alapvetően három lehetőségünk van: odafigyelés a tüzelés időszakában, megelőző ivartalanítás (6 hónapos kor körül) ill. a legkevésbé jó megoldás ha már megtörtént a baj, a vemhesség megszakítása.

Az ivartalanítás előnyei a nem kívánt szaporulat megelőzése és a kóbor, gazdátlan állatok számának csökkentése mellett, hogy csökken az emlőrák kialakulásának kockázata, hosszabb lesz a várható élettartam, lojálisabbá válik az állat a gazda és az otthona iránt, hím ivarú állatoknál kevesebbszer figyelhető meg agresszív viselkedés és elkóborlás, megszűnnek az ivarzási tünetek (vérzés, nyugtalan viselkedés, nyávogás).

Az ivartalanítást célszerű még az első ivarzás előtt, kb. 6 hónapos korban elvégeztetni.

A műtétet minden esetben mélyaltatás mellett végzik, hím állatokban a megfelelő előkészítés után a herezacskón kis bemetszést ejtenek, majd a heréket és az ondóvezeték egy részét egyszerre távolítják el, ezt követi a sebzárás (kandúroknál általában még összevarrni sem kell a sebet).

Nőstényeknél a metszést a has középvonalában ejtik, a hasüreg megnyitását követően kerül sor a petefészkek és méh (macskáknál alap esetben csak a petefészkek) eltávolítására. Ezt követően minden esetben több rétegben zárják a sebet.

Teendők műtétet követően:

  • az ébredés, lábadozás idejére teremtsen meleg, nyugodt környezetet, tiszta fekhellyel
  • a teljes felébredést követően lehet itatni az állatot, etetni az állat étvágyának megfelelően inkább napjában többször kevesebbet (nőstények)
  • győződjön meg róla, hogy varratszedésig az állatok nem nyalják, harapdálják a sebet, ügyeljen rá, hogy a vágás környéke ne fertőződjön el

Tévhit, hogy a műtét után az állat feltétlenül elhízik. Az ivartalanítást követően az anyagcsere lelassul, az állat étvágya megnő, a felhasznált energia csökken, ezért ha a gazdi ugyanannyi eledelt ad, mint a műtét előtt, akkor valóban túlsúlyosak lesznek az állatok.

A műtétet követően oda kell figyelni a csökkentett energiabevitelre, javasolt kifejezetten ivartalanított állatoknak kifejlesztett tápot etetni a kutyákkal, cicákkal és gondoskodni a rendszeres mozgásról.

Végül ha megtörtént a baj és az állat elpárzott, jelenleg egy injekciós készítmény áll rendelkezésre a vemhesség megszakítására, melyet kétszer 24 óra különbséggel kell beadni a szukának.